Kurdeşen hastalığı nedir ? kurdeşe hastalığı kimlerde görülür ve kurdeşen hastalığının belirtileri nelerdir bu başlıkların cevaplarını sitemizden bulabilirsiniz.
ÜRTİKER (KURDEŞEN) NEDİR? Kurdeşen Nasıl Bir Hastalıktır?
Kurdeşen vücudun herhangi bir yerinde görülebilen, gruplar halinde oluşan kabartı ve kızarıklıklara sebep olan bir deri reaksiyonudur. Soluk kırmızı renkli döküntüler, aniden ortaya çıkar ve genelde bir kaç saat içinde geçerler. Eski bir döküntü solarken yerine yenileri çıkabilir.Kızarıklıklar şişebilirler.
Kurdeşen Belirtileri Nelerdir? Kurdeşen Nasıl Anlaşılır?
Deride pembe (soluk kırmızı) kızarıklıklar: Kurdeşen, bahsettiğimiz gibi grup şeklinde kabartılarla ortaya çıkar. Boyutları 1-2 mm’den 10 cm büyüklüğüne kadar değişebilir. Bu kızarıklıklar birleşip büyük alanlar oluşturabilirler.
Kurdeşen en çok kollarda, yüzde ve bacaklarda görülür.
Kurdeşen genellikle kaşıntılıdır, fakat kurdeşende yanma ve batma hissi de olabilir.
Kurdeşen Neden Olur? Kurdeşen Sebepleri Nelerdir?
Kurdeşenin oluşumu, vücudun çeşitli maddelere karşı gösterdiği tepkiye başlanır. Kurdeşen, kan plazmasının derideki küçük damarlardan dışarı çıkması sonucu oluşur. Bu duruma histamin denen kimyasal maddenin salgılanması neden olur. Histamin mast hücresi dediğimiz hücrelerden salgılanır.
Alerjik reaksiyonlar, yiyeceklerin içinde bulunan bazı kimyasal maddeler ve bazı ilaçlar histamin salınımına neden olabilir. Bazı gıdalar ve katkı maddeleri kurdeşene sebep olabileceği gibi, bozuk yiyecekler, bazı ilaçlar ve arı ya da böcek sokması da sebep olabilir. Yiyeceklerden kurdeşene sebep olabilenlerden bazıları şunlardır: süt, buğday, mısır, turunçgiller, yumurta, çilek ve kabuklu deniz ürünler. Antibiyotik ve aspirin gibi bazı ilaçlar da ürtikere neden olabilir. Ayrıca, güneş ışığı, soğuk ve sıcak da yol açabilir.
Kurdeşenin en önemli sebeplerinden birisi de strestir.
Bazen ürtikerin sebebi saptanamayabilir.
Kurdeşen Görülme Sıklığı Nedir?
Ürtiker oldukça yaygındır. İnsanların % 10-20 si yaşamı boyunca en az bir kez ürtiker atağı geçirir. Bir çok atak bir kaç gün veya haftada geriler. Bazen de yıllarca sürebilir.
Kurdeşen Vücudun Hangi Bölgelerinde Ortaya Çıkar?
Ürtiker göz etrafında, dudakda, cinsel bölgede geliştiğinde aşırı bir şişliğe neden olur. Bu durum hastaları korkutmasına rağmen, genellikle 24 saat içinde geriler. Bununla birlikte nefes almakta ve yutkunmakta zorluk var ise acilen bir doktora başvurulmalıdır.
Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kurdeşen Tedavisi akut ve kronik kurdeşene göre farklı yapılır. Akut kurdeşen diyebileceğimiz 6 haftadan daha kısa süren kurdeşenlerin büyük bir kısmı kendiliğinden geçebilir. 6 haftadan daha uzun süren Kronik kurdeşen tedavi edilmelidir.
Kurdeşen tedavisi için ilk önce kurdeşene yol açan sebep bulunur ve o sebepten kaçınılır. Örneğin en önemli neden olan stresten, alerjiye bağlı kurdeşenlerde ise alerjiye yol açan sebeplerden kaçınmak gerekir. Doğru tedavi için kurdeşenin nedeninin tesbit edilmesi gerekir.
Kimi durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir,bazı durumlarda ise ilaç bile gerektirmez. Antihistamin ilaçları kulllanılır. Lütfen ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışınız…
Konunu anahtar kelimeleri: kronik kurdesen belirtileri,kurdesen hastaligi nedir,kurdeşen nasıl görünür ne zaman ortaya çıkar,kurdeşenin belirtileri,strese bağlı vücutta kırmızı kabartılar neden olur,VUCUTTA olusan kabartılar
mrbb arkadaslar bende bu konudan yana dertlıyım bu bende gecelerı oluşuyo yanma ve kaşıntı su an hastanede tedavı gruyorum gerıleme basladı inş.ıyı olur