Lidya ve Frikya Hakkında Bilgi, Lİdra ile ilgili bilgiler, Frikya ile ilgili kısa bilgi,
Hititlerden sonra Anadoluda mühim siyasi varlık olarak Frikya ve Lidya devletleri görülür.
Hitit imparatorluğunun yıkılmasında birinci derecede rol oynayan Frikler Orta Anadoluda mühim bir kırallık kurmuşlardır. Başkentleri, bugünkü Beypazarı civarındaki Gordion idi.
Homeros destanlarında zengin ve güçlü bir kavim olarak anılan Frikyalılar’ın yerini M. Ö. 620 de Lidya Devleti almıştır.
Batı Anadolu’da kurulan Lidya, son Frikya kiralı iken öldürülen Adraste’nin mirasının mühim kısmını toplamıştır. 180 yıl kadar devam eden Frikya Kırallığının geniş ölçüde medeni tesirini taşıyan Lidya, Krezüs devrinde dünyanın en zengin devletlerinden biri olmuştur. Bu zenginlik, ganimetten çok, ticaretle elde edilmişti.
Atina’nın ünlü devlet adamı Solon’un öğütlerini dinlemesi Krezüs’ü yükselten sebepler arasındaydı. «Krezüs gibi zengin» sözü, atasözü gibi kullanılmıştır. Lidya Kıratlığının başkenti olan Sard (Sardes), Ege Denizi kıyısında işlek bir liman ve Anadolu’nun en canlı ticaret merkezi idi. Lidy ahlar’ın ticari münasebetleri, tıpkı Fenikeliler’inki gibi, Karadeniz’den Mısır’a uzanıyor, bütün Akdeniz havzasına yayılıyordu.
Transit ticaretinden çok zengin olan Lidyalılar, dünyada ilk defa olarak, madenden para kestirmişlerdir. Krezüs zamanında kesilen bu altın ve gümüş sikkeler, çok rağbet görmüştür.
Bu sikkeler, bugünküler gibi değil, fasulye şeklindeydi. Bir altın sikke, 13.5 gümüş sikkeye eşit tutulmuştu.