Mustafa Kemal’ in Samsun’ a Çıkışı Hakkında Bilgi, Konu Özeti

0
285

Mustafa Kemal’ in Samsun’ a Çıkışı Hakkında Bilgi, Konu Özeti, ödev araştırması, kısaca ansiklopedik bilgi,

MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKMASI (19 Mayıs 1919)

* Mondros sonrası İstanbul’a gelen Mustafa Kemal yapmış olduğu temaslarda, yakın arkadışlarıyla birlikte milleti bilinçlendirmeyi ve harekete geçirmeyi amaçlamıştır.
* Mustafa Kemal’in öncelikli amacı milli direniş hareketini başlatmak, yeniden oluşturulacak ordu ile milletin elele vermesini sağlamak ve birlikte hareket etmelerini gerçekleştirmektir.
* Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçmek için fırsat beklediği bir anda işgal kuvvetleri komutanlığı Osmanlı hükümetine bir ültimatom vererek, Samsun ve Trabzon dolaylarında asayişin bozulmuş olduğunu, Türklerin Rum köylerine taarruz ettiğini, bu durumun devamı halinde Mondros’un 7. maddesine dayanarak, bölgeyi işgal edeceklerini bildirmişlerdir. İstanbul Hükümeti de bu bölgedeki karışıklığın önlenmesi ve asayişin sağlanması için bölgeye müfettiş göndermeyi kararlaştırmıştır.
* Dahiliye Nazırı Mehmet Ali Bey’in tavsiyesi ile Mustafa Kemal’in 9. ordu müfettişi olarak bölgeye gönderilmesi kararlaştırılmıştır. Müfettişlik yetkilerini arkadaşlarıyla birlikte hazırlayan Mustafa Kemal, doğu illerindeki askeri ve sivil yöneticilerine emir verme yetkisi de üstlenmiştir.
* Mustafa Kemal’in Samsun’a gönderilmesinde; başarılı bir komutan ve halkın gözünde kahraman durumuna gelmesi, padişahın güvenini kazanmış olması etken olmuştur.
* Mustafa Kemal İstanbul’dan Samsun’a hareket ettiği dönemde mevcut şartların ağırlığını görmüş, Osmanlı padişahı ve hükümetinin sorumsuzluğu, O’nu milletin gücüne inanmaya daha da azimli hale getirmiştir.
* 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp çalışmalarına başlayan Mustafa Kemal, ordu birliklerinden göstermelik de olsa Mondros şartlarına uymalarını istemiş, sivil memurların da askerlerle işbirliği yapmalarını emretmiştir.
* Halkın, birlik ve bütünlük içinde hareket etmesi için girişimlerde bulunan Mustafa Kemal, Samsun’da bir hafta kalmış ve gerekli şikayetleri dinledikten sonra Havza’ya geçmiştir (25 Mayıs 1919).

* Samsun, hem Pontusçu Rumların etki alanı içerisinde hem de İngilizlerin kontrolünde olduğundan, Mustafa Kemal için tam güvenli bir yer olmamış, dolayısıyla daha sakin bir yer olan Havza’ya geçmiştir.

Önceki MakaleMilli Cemiyetlerin Özellikleri Hakkında Bilgi, Konu Özeti
Sonraki Makale2. El Araç Plaka Değişikliği Masrafı, ve Noter Satış Ücreti Nekadar ?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz