Namaza başlamadan önce hangi hazırlıkların yapıldığını araştırınız. “Namazdan önce yapılması gereken hazırlıklar” sorusunun da cevabını bu başlık altından bulabilirsiniz.
Namaz Allah’a yalvarma, yakarış, ona kulluk etmek için önünde eğilme, insanın acizliğini anlatması ve Allah’a sığınmadır dolayısıyla Allah katına çıkarken temiz olmak gerekmektedir, gerek üstümüzün gerekse bedenimizin temiz olmasına dikkat etmeliyiz.
Namazın Dışındaki Farzlar
1) Hadesten Taharet: Abdest almak, gerekli hallerde gusül yapmaktir.
2) Necasetten Taharet: Namaz kılacak kişinin, bedeninde, üzerindeki elbisede ve namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemektir.
3) Setr-i Avret: Namaz kılacak kişinin vücudunda örtünmesi gereken yerleri örtmesi demektir.
Erkekler için en az: Göbek ile diz kapağı arası mahrem bölgedir (dizkapağı dahil).
Kadınlar için: Yüz, el ve ayaklardan başka vücudunun her tarafını örtmeleri gerekir.
4) İstikbal-i Kıble: Namazı kıbleye dönerek kılmaktır. Kıble, Mekke şehrindeki kutsal bina olan Kâbe yönüdür. Kâbe, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından yapılmıştır.
5) Vakit: Namazları kendi vakitleri içinde kılmaktır.Vakti gelmeden bir namazı kılmak caiz değildir.
6) Niyet: Hangi namazı kıldığını bilmek ve kalbinde hatırlamaktır. Niyetin dil ile söylenmesi sünnettir.
Namaza başlamadan önce yukarıda listelenen şartlar yerine getirilmelidir, bunları bildiğimiz halde yapmıyorsak namazımızdan şüphe etmeliyiz, bilmeden yapmak sonradan öğrenmek herhangi bir sıkıntı yaratmaz ancak bilerek yapmamak, aynı hatayı tekrarlamak namazımızın doğruluğundan şüphe ettirebilir.