“Nazar değmesi” diye tabir edilen birisinin dikkatlice bakması sebebiyle ortaya çıktığına inanılan, genellikle kişinin üstünde bir kırgınlık, bitkinlik vb. bir rahatsızlık çıkması gibi sonuçları ile tabir edilen “Nazar değmesi” nasıl olur ?
Farklı lisanlarda “şeytan gözü” veya “şeytan bakışı” olarak da adlandırılan Nazar Değmesi’ne örnek olarak; bir annenin bebeğine yeni kıyafetler alması ve giydirerek çarşıya çıkması sonucu çarşıda birinin bebeği sevmesi sonucunda bebeğin eve gelip ishal olması nazar değmesi olarak adlandırılır. Burada kadın bebeği art niyet olmadan sevmiştir, nazar da genellikle kıskançlık ve çekememezlik gibi şeyler söz konusudur.
Nazar inancının ardındaki güç, bakışın ruhla bütünleşmesidir. Bakış konuşmaya göre daha etkilidir. İnsana tam odaklanır ve daha duygusaldır. Birçoğumuz arkamız dönük olduğumuz halde kalabalık içinden birinin bize baktığını hissetmişizdir.
Nazar değmesi ile ilgili olarak en çok kabul gören görüş, gözdeki yansımadır. Eğer karşınızdaki birinin gözlerine dikkatle bakarsanız, gözlerinde kendinizi görürsünüz. Eski insanlar sudan, aynadan yansıyan görüntülerinin kendi ruhları olduğuna inanıyorlardı. karşılaarındaki insanın gözleri içinde kendi küçük görüntülerini görünce tehlikede olduklarını, ruhlarının karşısındakinin gözleri içinde hapsolduğunu sanıyorlardı.
Bu korkunun dünya çapında genel bir inanca dönüşmesinin, şimdi Irak’ın bulunduğu topraklarda yaşamış eski Sümerlerden kaynaklandığı sanılıyor, Sümerlerin inançlarına göre bazı insanlar bakarak suları kurutabiliyor ve bu nedenle ölüme sebep olabilirlerdi. Sonradan bu inanç bir bakışla yaşayan şeyleri kurutabilme yönünden gelişti. örneğin, nazar değen çocukların ishal olup vücutlarının sıvı kaybetmesi, annelerin ve süt veren hayvanların sütlerinin kuruması, meyve ağaçlarının kuruması ve erkeklerin iktidarsız kalmaları vb. Görüldüğü gibi, bunların hepsinde de sıvı kaybı ve kuruma vardır.
Bu inanç doğuda Hindistan’a, batıda Portekiz ve İngiltere’ye, Kuzeyde iskandinavya’ya kadar yayıldı. Böylesi bir inanca sahip olmayan Amerika, Asya , Afrika ve Avustralya’ya ise kaşifler, denizciler ve göçmenler tarafından taşındı. Ama günümüzde hala Çin, Kore, Güneydoğu Asya, Avustralya ve Amerika yerlilerinde, Afrika’da sahranın güneyinde böyle bir batıl inanç yoktur.
Doğu Akdeniz ve Ege kıyılarında bu inanca, mavi gözlü insanların daha fazla nazarlarının değdiği inancı da ilave edilmiştir. Bu yörelerde mavi gözlü insanların azlığı bunun sebebi sanılıyor. Bu nedenle buralarda nazarı geri itmek veya ayna gibi yansıtmak için mavi göz şeklinde, camdan yapılan nazarlıklar başta bebekler olmak üzere nazarın değebileceği düşünülen her yere takılmaktadır.
kızlarrrrrrrrrrrrrrr selammm 😀 alırım bi as ınızı 😀 bb 😀
Nazardan korunmak için nazar boncuğu takılması çok yanlış ve günah boncugun üzerindeki göz işareti yahudilere aittir şeytanın gözü olarak adlandırılır sakin takmayin bebeklerinize kendinize sevdiklerinize çok yanlış
Ben de nazara çok inanirim çünkü nazar ki insanin sevdiğini elinden de alır çatlatir da
Benim gözüm renkli sizce nazar değer mi
valla gözünün rengine bağlı kence :/ bilemem şimdi dfghjklşikljhgfdsfghjk
Size değmez ancak çevrenizdekilere deydirebilirsiniz : ) şanslısınız..