Osmanlı Devleti Ordu sistemi, teşkilatı

0
1342
Osmanlıda tebaa

Osmanlı Devleti Ordu sistemi, teşkilatı, Osmanlı devletinin ordusu hakkında bilgi, osmanlı kara ordusu kısaca.

Osmanlı devletinin Kara ordusu kapıkulu askerleri, eyalet askerleri ve yardımcı kuvvetler olmak üzere 3 ana bölümden oluşur.

Osmanlı Devleti Kara Ordusu

1-KAPIKULU ASKERLERİ

Merkez ordusudur. Başkentte bulunur. Başkentin ve padişahı korumak gibi görevleri vardır. Başkent neresi ise orada bulunur ve padişah ile başkenti korur.  Bu gruptaki askerler devşirme usulü ile yetiştirilir. Balkan seferlerinde, Gayrimüslim küçük yaştaki çocukları savaş esiri olarak alıp, kendi ülkemize getirip asker yada devlet adamı olarak yetiştirdiğimiz sisteme devşirme sistemi adı verilir.

Kapıkulu askerleri 3 ay için ulufe adı verilen maaş alırlar.

1.1 Acemi ocağı : Kapıkulu askerlerinin ilk yetiştirildikleri yerdir, burada Türkçeyi, Türk kültürünü, islamiyeti öğrenirler.

1.2 Yeniçeri Ocağı : Kapıkulu askeri grubunun en saygın birliklerinin yer aldığı asker grubudur. Görevleri padişahı ve başkenti korumak gibi görevleri vardır. Başlarında yeniçeri ağası bulunur.

1.3 Cebeci Ocağı : Silah yapımı ve bakımı ile görevli olan askeri birliklerdir.

1.4 Topcu Ocağı : Savaşta kullanılan topları hazırlayan ve kullanan askeri birliklerin oluşturduğu gruptur.

1.5 Lağamcılar : Savaş zamanında yeraltından tünel kazarak düşman surlarına ulaşmak ve düşman surlarının arkasına geçmek için tünel kazan askeri birliklerdir.

1.6 Humbaracılar : Humbara adı verilen, barut gücü ile ateşlenen güllelerin oluşturulduğu silahı kullanan askeri birliklerdir.

1.7 Kapıkulu Süvarileri : Atlı birliklerdir.

2-EYALET ASKERLERİ

Tımar sisteminde yetiştirilen askerlerin oluşturduğu bir gruptur.  Tımar toprağı üzerinde hem tarım hem de asker yetiştirilmekteydi.

Eyalet askerleri savaş zamanında sadece orduya katılır, barış zamanında ise sorumlu oldukları eyaletlerde yaşarlardı. Bölgenin güvenliğini sağlayıp vergileri toplamakla görevli olan askerlerdir.

2.1 Akıncılar : Savaş durumunda ilk başta küçük bir askeri grubu düşman safları üzerine gönderilen o bölgeyi keşif amaçlı düşman hakkında genel bilgi sağlayan birlikler.

2.2 Azaplar : Savaşta en ön safta duran askeri birliklerdir.

2.3 Tımarlı Sipahiler : Eyalet askerleri içinde atlı birliklere verilen isimdir. Savaş durumunda savaşa katılır, savaş dışında bağlı bulundukları eyaletlerde kalırlardı.

3-YARDIMCI KUVVETLER

Osmanlıya bağlı diğer beyliklerden gelen askerlerin oluşturduğu orduya verilen addır.

Osmanlı’ya bağlı olan ne kadar beylik varsa hepsi elinde bulunan askerleri Osmanlı’ya göndermek zorundalardı.

Osmanlıya bağlı diğer beyliklerden gelen askerlerin hepsi.

Önceki MakaleBesin zinciri ve enerji akışı
Sonraki MakaleOsmanlıda saray teşkilatı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz