Osmanlı Ordusunun 1. Dünya Savaşı’nda savaştığı cepheler nelerdir? Osmanlı 1. Dünya savaşında hangi cephelerde savaşmıştır ?
Kanal cephesi : Kanal cephesi, Süveyş Kanalı’nı elinde tutan İngiliz kuvvetlerine karşı açıldı. Osmanlı ordusu bu cephede Süveyş Kanalı’nı elinde tutan İngiliz birliklerine iki büyük taarruzda bulundu. Ancak bu taarruzlarında başarılı olamadı.
Suriye-Filistin Cephesi : Kanal Harekatı’nın başarısızlığı üzerine karşı taarruza geçen İngilizler, Sina Yarımadası ve Filistin’i ele geçirerek Suriye’ye doğru ilerlediler. Bu cephedeki İngiliz birliklerinin ilerleyişi Yıldırım Orduları Komutanlığına atanan Mustafa Kemal tarafından İskenderun’un güneyinde durduruldu.
Hicaz – Yemen Cephesi : Bu cephede savaşlar, İngilizler tarafından kışkırtılan Arapların osmanlı yönetimine karşı ayaklanması üzerine başladı. Osmanlı kuvvetleri, İngilizler ve onlarla iş birliği içinde hareket eden Araplara karşı savaştılar. Savaşın bitiminde ise bu cepheden çekildiler.
Irak Cephesi : Irak Cephesi, savaşın hemen başında İngilizlerin Basra’ya asker çıkarmasıyla açıldı. İngiltere, Irak petrollerine sahip olmak ve kuzeye doğru ilerleyerek müttefiki Rusya ile kara bağlantısı kurmak istiyordu. Osmanlı orduları, başlangıçta Irak Cephesinde önemli başarılar kazandılar. Ancak yeni kuvvetlerle takviye edilen İngilizler karşısında savaşın sonlarına doğru Musul’a kadar çekilmek zorunda kaldılar.
Galiçya, Romanya ve Makedonya Cepheleri : Osmanlı birlikleri bu cephelerde Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan ordularıyla birlikte Rusya, Romanya ve Fransa kuvvetlerine karşı savaştılar.