Panslavizm Hareketi ve Balkanlardaki Ayaklanmalar Hakkında Bilgi, konu özeti, ödev araştırması,
a) Panslavizm Hareketi ve Balkanlardaki Ayaklanmalar
Panslavizm’in amacı; bütün Slavları Rusya’nın liderliği altında birleştirmektir.
1875’den itibaren Balkanlarda başlayan isyanların ardından Rusya’nın uyguladığı Panslavist politika vardır.
Hersek’te 1875’de köylülerin vergi vermemek istememeleri yüzünden çıkan isyanın bastırılamaması diğer Balkan milletlerini de cesaretlendirmiştir. Bunun sonucunda Bulgaristan’da büyük bir ayaklanma çıkmışsa da bu ayaklanma bastırılmıştır.
Hersek’te ki karışıklığın devam ettiği dönemde Selanik’te de ayaklanma meydana gelmiştir. Bu ayaklanma sonucunda Almanya, Avusturya ve Rusya, Osmanlı Devleti’ne bir muhtıra vererek bazı isteklerde bulunmuşlar, Fransa ve İtalya da bunları desteklemişlerdir.
• Osmanlı Devletinin, Hersek’te devam eden ayaklanmayı destekleyen Karadağ ve Sırbistan’ı uyarması üzerine bu devletler Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmişlerdir. Osmanlı Devleti’nin Sırplar ve Karadağlılar’! mağlup etmesi Rusya’nın harekete geçmesine neden olmuştur.
• Rusya’nın Balkanlardaki gelişmelerden yararlanarak Osmanlı Devleti üzerinde baskı kurmaya çalışması, İngiltere’nin çıkarlarına aykırı olduğundan İngiltere Balkan bunalımının barış yoluyla çözülmesi için çaba harcamıştır.
• 1876’da Balkanlardaki bunalımlarla ilgili olarak Osmanlı Devleti, Rusya, İngiltere, Fransa, Avusturya, Almanya ve İtalya’nın katıldığı İstanbul Konferansı toplanmıştır.