Parmaklarımız niçin çıtlar?

1
138

Parmaklarımız niçin çıtlar?, parmak nasıl kütler, parmak çıtlatmak zararlı mı?

Hayatımızda gün içinde yapmış olduğumuz çeşitli alışkanlıklar vardır, bunlardan birisi de parmak çıtlatmaktadır, peki parmaklarımız neden çıtlar? Bazen çatır çutur sesler çıkartırız ki bunu bilerek yaparız, kimimiz rahatlattığını söyleriz kimimiz de zararlı olduğunu peki neden çıtlar bu parmaklar?

Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuzun buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar hallerinden memnun görünürler.

En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde, örneğin parmaklarınızda, iki kemiğin birleştiği yerde bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sırasında buraları yağlayan bir sıvı vardır bu sıvının içinde erimiş halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

Vücudumuzda en çok çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince içindeki kapsül de gerilir, içindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte kulağımıza gelen bu seslerdir. patlayan kabarcıklar neticesinde gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin hareket kabiliyetini artırır.

Şüphesiz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün  boyu ile sınırlıdır. Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgenini çekerseniz, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz.

Ancak uzun araştırmalar sonucunda bilim adamları bukadar küçük gaz kabarcıklarının nasıl bu kadar büyük ses çıkardığını halen bulamamıştır.

En çok merak edilen yere geldik, parmak çıtlatmak zararlı mı?

Bu konuda farklı görüşler vardır, kimilerine göre parmak çıtlatmak eklem çevresindeki dokuya zarar verdiğinden bir süre sonra zararlı olmaktadır, kimilerine göre ise sıvıya zarar vermediğinden bir sakıncası yoktur.

Önceki Makaleİklimin yaşama biçiminize olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?
Sonraki MakaleSuyun yaşamımızda ne tür etkileri vardır?

1 Yorum

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz