Psikoterapi Nedir
Kişilerin yaşadıkları sorunlar karşısında, yeni çözüm yolları bulabilmeleri becelerilerini geliştiren bir değişim ve gelişim sürecidir. Kişi psikolojik sıkıntılarda veya bozukluklarda bir bilimsel kuramın ışığında kişinin kendisinin terapisinin hedeflerini belirlediği bunlarla ilgili çözüm yollarını keşfettiği oldukça işe yarar bir tedavi türüdür. Genellikle günlük yaşamda çevredeki olayları veya kişileri değiştirme şansımız yok ancak kendimizin olaylara bakış açısına olayları değerlendirmemize anlamlandırmamıza ve bunlarla ilgili başa çıkışını değiştirmemiz mümkündür.
Psikoterapi uzmanın danışana uyguladığı bir şey değildir, psikoterapist ise danışan iş birliği içinde bir takım halinde bu süreci yürütürler aslında şöyle bir benzetme yapmak mümkün, her türlü dalgaya rüzgara karşı kişinin kendi gemisini batmadan yürütebildiği kendi gemisinin kaptanı olmayı öğrendiği bir süreçtir, psikoterapist de kılavuz kaptana benzetilebilir, psikoterapiye başlandığı zaman hedefler belirlenir ve hedefler çerçevesinde hedefe yönelik olarak gidilir, süreç sınırlı bir tedavi yöntemidir.
Psikoterapi tavsiye öğüt verme süreci değildir, kişinin kendisini sürekli rahat ve iyi hissetiği bir süreç de değildir, devamlı çocukluğundan bahsettiği terapistin de onu dinlediği bir süreç de değildir, danışanla terapistin aktif bir şekilde içinde yer aldığı ve çözüme yönelik uygulamaların aktif bir şekilde yapıldığı bir süreçtir. Bir uzmanın psikoterapist olabilmesi çin yıllar süren teorik eğitimlerden geçmesi ve oldukça fazla süpervizyon alması gerekir.
Psikoterapinin Pek çok yöntemleri vardır, psikoterapinin nekadar süre ile devam edeceği, kişinin bu sıkıntıları nekadar uzun süredir yaşadığına belirtilmiş şiddetin ne derece fazla olduğuna ve danışanın seanslara düzenli bir şekilde katılımına aktif bir şekilde katılımına göre değişiklik gösterebilmektedir.