Reform hareketleri nedir, nedenleri sonuçları

0
524
reform hareketleri

Reform hareketleri nedir, nedenleri ve sonuçları nelerdir, reform hareketleri hakkında bilgi.

reform hareketleri

REFORM HAREKETLERİ

16. yy da Almanya’da başlayıp kısa süre içinde Avrupa’nın tamamına yayılan Hristiyanlığın Katolik Kilisesinde yapılan dindeki düzeltme hareketlerine verilen isimdir.

NEDENLERİ

Coğrafi keşifler ve Rönesans hareketleri sonucunda kiliseye güvenin sarsılması reform hareketlerinin başlamasına önemli bir rol oynadı. Zira hem coğrafi keşifler hem de Rönesans hareketleri sonucunda kilisenin yalanları ortaya çıkacak ve bu durum da kiliseye duyulan güvenin sarsılmasında büyük rol oynayacaktır. Ayrıca kağıt ve matbaanın Avrupa’ya gelmesiyle birlikte İncil ulusal dinlere çevrilecek ve çoğaltılmaya başlanacaktır.

Bunun sonucunda halk İncil’i bizzat kendisi okumaya başlayacak ve incili okuduğunda ise Kilise’nin anlattığı din ile İncil’de yazan dinin uyuşmadığını anlayacak. Dolayısıyla Katolik kilisesinin dini kendi çıkarları doğrultusunda kullandığını anlayacak ve bu yüzden dinde reforma gitme ihtiyacı duyacaklardır.

Bu gelişmeler reform hareketlerinde büyük rol oynamıştır.

Ayrıca o dönemde halkın yoksul kilisenin ise zengin olması. Kilise o dönemde günah bağışlayarak cennetten tapu satarak oldukça zengin bir hale gelmişti. Halk o dönemde oldukça mutsuz bir durumdaydı.

Reform hareketlerinin başlamasında Martin Luther önemli bir rol oynamıştır. Martin Luther’e göre Tanrı ile kulun arasına kimse giremez, günahları anca Tanrı bağışlayabilirdi. Cennet’den tapu satın alma gibi olayları ise Luther’e göre cennetten tapu satın almak imkansızdı.

Martin Luther kilisenin yalanlarının yer aldığı bir kağıdı hazırlayıp kilisenin kapısına asacak, Luther’in bu hareketi Avrupa’da reform hareketlerinin başlamasına önemli bir rol oynayacaktır.

Dolayısıyla Reform hareketlerinin başlaması Martin Luther ile birlikte başlamıştır.

SONUÇLARI

Almanya’da Luther’i destekleyen Protestanlık adında bir mezhep ortaya çıktı, Fransa’da ise Calvenizm adında, İngiltere’de Anglikanizm adında bir mezhep ortaya çıkmıştır. Böylece Avrupa’da mezhep birliği bozuldu ve Avrupa’da mezhep savaşları başladı. Yani reform hareketleri sonucunda Avrupa’da birçok mezhep ortaya çıkmış, mezhep birliği bozulmuş, mezhep birliğinin bozulması da mezhep savaşlarının bozulmasına neden olmuş. Bu durum Osmanlı Devleti’nin işine gelmiştir.

Avrupalı Devletler, mezhep savaşı ile uğraşırken Osmanlı Devleti Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte topraklarına toprak katmaya başlamıştır. Reform hareketleri sonucunda kiliseye güven azaldı ve kilise kendisini yenilemek zorunda kaldı.

Ayrıca Reform hareketleri sonucunda kilisenin malları yağmalanacak, eğitim ve öğretim kilisenin elinden alınarak Eğitim sistemi daha da laik hale getirilecekti. yani din ile eğitimi birbirinden ayırmış olmuşlardır. Kilisenin baskılarına karşı özgür düşünce ortamı oluşmaya başladı.

Reform hareketleri öncesinde düşünmek, araştırmak, keşif içinde bulunmak suç olarak kabul edilirken, reform hareketlerinden sonra özgür düşünce ortamı başlayacaktır.

Reform ile birlikte insanlar daha özgür düşünebilecek, sorgulama yapabileceklerdir.

Önceki MakaleRönesans nedir kısaca, nedenleri ve sonuçları
Sonraki MakaleII. Osman Dönemi (Genç Osman) Islahatları

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz