Sindirim sistemi ve sindirim sistemi organları
Beslenme amacıyla yediğimiz ve içtiğimiz şeylerin hepsi vücudumuzda olduğu gibi kullanılamaz. Bunların vücutta kullanılabilir bir hâle gelmesi için bazı işlemlerden geçmesi gerekir. İşte yediklerimizin, içtiklerimizin vücudumuzda birtakım değişikliklere uğratılarak organizmamıza gerekli maddelere, dönüştürülmesine, sindirim diyoruz.
Sindirim işi, vücudumuzdaki sindirim sistemi tarafından yapılır. Sindirim sistemini meydana getiren organlara, sindirim organları denir.
Sindirim organlarımız şunlardır: ağız, dil dişler, yutak, yemek borusu, mide, İnce ve kalın bağırsaklardır. Tükürük bezleri, karaciğer ve pankreas da salgılar yoluyla sindirime yardımcı olur.
Sindirim, besinlerin ağıza alınmasıyla başlar. Besinler ağızda dişler tarafından çiğnenerek ezilir ve daha küçük parçalara bölünür. Tükürük bezlerinin salgıladığı sıvı da bu besin parçalarını nemlendirir. Tükürük içinde, nişastaları daha kolay sindirebilen, bir çeşit şekere dönüştüren bazı maddeler de vardır.
Sindirim için, ağzımıza aldığımız besinlerin ezilmesi ve küçük parçalara bölünmesi çok önemlidir. Bütün olarak yutulan yiyeceklerin öbür sindirim organlarında sindirilmesi daha zor olur. Bu yüzden ağzımıza aldığımız katı yiyecekleri çok iyi çiğnedikten sonra yutmamız gerekir. Bunu yapabilmek için dişlerimiz sağlam ve eksiksiz olmalıdır.