Spina Bifida Hastalığı Nedir?
Spina bifida hastalığı, doğuştan olan bir hastalık olmasının yanı sıra toplumda pek fazla bilinmemektedir. Yeni doğan 1000 bebekten 3 veya 4’ünde görülen bu hastalık, açık veya ayrık omurga anlamlarına da gelmektedir. Spina bifida hastalığı sürecinde, hamilelik döneminde bebeğin omuriliğinin deri ile kapanmaması durumu görülmektedir. Omuriliğin kapanmaması dolayısıyla omurilikte bulunan sinirler işlevlerini yerine getiremez hale gelmekte ve sinir sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, spina bifida hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber, kalıtsal ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Ancak hamileliğin ilk dönemlerinde oluştuğu için genetik faktörlerin baskın olduğu da düşünülmektedir. Ayrıca, beyaz ırktan olan kişilerde daha fazla görüldüğü de bilinmektedir. Bunun yanı sıra hamilelik döneminde geçirilen çeşitli hastalıklar ve folik asit kullanımının yeterli olmaması bu hastalığın bazı nedenleri arasındadır.
Spina bifida hastalığına sahip bebekler, sırtlarında keseye benzer bir eklentiyle doğmakta ve bu kesede omurlarının bir kısmını taşımaktadırlar. Ayrıca, spina bifida hastalığının tedavi edilmemesi durumunda hidrosefali durumu da görülmektedir. Hidrosefali ise, beyin ve omurilikte bulunan sıvının dolaşımını tamamlayamaması sonucu beyinde birikme oluşmasıyla basınca neden olmasıdır. Bu da bebeğin kafasının büyümesine neden olmaktadır. Kafanın büyümesindeki amaç, basıncı azaltmaktır. Beyinde biriken bu sıvı, şant ismindeki bir aletin, beyin içine yerleştirilmesi ile tedavi edilmektedir. Bu durum tedavi edilmezse, epilepsi hastalığı da ortaya çıkabilmektedir. Hidrosefali durumunun bebeğin beyninde hasar bırakmaması için, hidrosefali erken teşhis edilmeli ve gecikmeden tedavi süreci başlatılmalıdır. Bunların yanı sıra, spina bifida hastası olan bir bebekte, mesanenin çalışmaması ve böbrek yetmezliği gibi önemli sorunlar da oluşabilmektedir.
Spina Bifida Hastalığının Çeşitleri
- Açık Spina Bifida Hastalığı: Açık spina bifida hastalığında, bebeğin omurgası açık kalmakta ve sırtta eklenti veya çıkıntı şeklinde bir kese oluşmaktadır.
- Kapalı Spina Bifida Hastalığı: Spina bifida hastalığının kapalı çeşidinde, bebek sırtında bir kese ile doğmamakta ancak vücutta kıllanma gibi durumlar görülebilmektedir.
Spina Bifida Hastalığının Tedavisi
Spina bifida hastalığı, tam olarak tedavi edilmemesinin yanı sıra anne adaylarının hamilelik sürecinden önce folik asit açısından zengin olan gıdaları alması gerektiği düşünülmektedir. Ancak bebek sırtında bir kese ile doğmuş ise, bu kese ameliyat ile kapatılabilmektedir. Spina bifida hastalığının başka bir sonucu olan hidrosefali durumu oluşmuş ise, bebeğin beynine şant adı verilen bir sistem konulmakta, bu sistem beyinde biriken fazla sıvıyı kan dolaşımına boşaltmaktadır. Şant sistemi sayesinde bebeğin beyninde hasar oluşumu önlenebilmektedir. Ancak hastalığın tam bir tedavisi bulunmamaktadır. Ameliyat ve diğer yöntemler, spina bifida hastası olan kişilerin standart bir yaşam sürmesine yardımcı olmak amacıyla uygulanmaktadır.