Tanzimat Fermanı Hakkında Bilgi, Konu Özeti, kısaca ansiklopedik bilgi, araştırma, ödev konusu,
a) Tanzimat Fermanı(1839):
• Osmanlı Devleti’nde yapılan Islahat Hareketleri iki döneme ayrılır. Birinci dönemdeki Islahat hareketlerinde Osmanlı Devleti’nin kendi tarih ve kültürünün; ikinci dönemdeki Islahat hareketlerinde ise Avrupa kültürünün etkisi görülür. Tanzimat Fermanı II. Dönem ıslahat hareketleri arasında yer alır. Tanzimat Fermanı II. Dönem Islahat hareketleri arasında yer alır.
• Tanzimat Fermanı, döneminin Dış İşleri Bakanı Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanmıştır.
• 19. yüzyılın ilk çeyreğindeki savaşlar ve Mısır Meselesi Osmanlı Devleti’nin kendi gücüyle varlığını koruyamayacak duruma geldiğini göstermiştir.
• Toprak bütünlüğünü sağlamaya çalışan Osmanlı Devleti Avrupa devletlerinin desteğini sağlayabilmek için devlet kurumlarında ve sosyal hayatla ilgili bir takım düzenlemeler yapmaya çalışmıştır. Tanzimat Fermanı da bu düşünce ve gelişmeler ışığında hazırlanmıştır.
• Padişahın Hatt-ı Hümayunu olarak ilan edilen fermanla (1839); din farkı gözetmeksizin herkese eşit hak mal ve can güvencesi sağlamıştır. Bu yönüyle Tanzimat Fermanı bir çeşit vatandaş hakları beyannamesi şeklinde ortaya çıkmıştır. Ancak bu haklar Amerika ve Fransa’da olduğu gibi halk hareketi sonunda değil, padişah tarafından verilmiştir.