Tifüs Hastalığı Nedir? Nedenleri Belirtileri Tedavisi

0
134

TİFÜS (LEKELİ HUMMA), bitlerin taşıdığı. riketsia provazeki mikrobunun insanlara bulaşmasıyla gelişen bulaşıcı hastalık. Tarih boyunca kitle halinde in­sanlann ölümüne yol açmış tehlikeli bir hastalıktır.

Nedenleri. Hastalığın temel giriş yeri deridir. Mikropla bulaşmış olan bitler, kan emme sırasında deriyi ısırarak yara haline gelen yere mikroplar bulaşır. Bir süre burada çoğaldıktan sonra endotel hücrelerini parçalayarak, kan dolaşımma katılır ve böylece tüm vücuda yayılır. Hastalık derinin yanı sıra gözler ve solu­num yolları aracılığıyla da bulaşabilir. Belirtileri. Ön belirtiler arasında baş ağ­nsı, halsizlik, hafif ateş yükselmesi, kilo kaybı görülebilir. Ancak asıl belirtiler, baş ağrısı, ürperme, bacak ve sırt kasla-nnda ağrı, iştahsızlık olarak görülür. A-teş yükselmesi, hasta iyileşinceye ya da ölünceye kadar sürer.Hastalığın 4-6 gün­leri arasında göğüs yanlannda pembe renkli deri dökmesi lekeleri belirir. Bu lekeler 1-2 gün içinde tüm vücuda yayı-lırlarsa da iz bırakmadan kaybolurlar. Hasta ışıktan rahatsız olur, gözleri sula­nır, yüzü kızarır. Kalbin kasılma ritmin­de bozukluklar, ayak parmaklannda ku­lak ve burun ucunda ya da topuklarda nekrozlar gelişebilir. Vakaların yaklaşık yarısında dalak büyümesi görülür. Böb­rek yetmezliğinin gelişmesi de sıkça rastlanan bir bulgudur. Sinir sistemi bo-zukluklan da görülen bir başka gelişme­dir. Hastalığın ilk haftalarında hasta hu­zursuz ve hırçındır, uykusuzluk çeker, genellikle bilinç bulanıktır. Konuşma ve işitme güçlüğü görülür. Hastalığın en tehlikeli dönemi 2. ve 3. haftalardır. Bu dönemde hasta çok halsizdir. Yardım al­madan hareket edemez, yiyip içemez. Bilinç tümden kaybolabilir, koma görü­lebilir. Bazen de kuru öksürük belirir. Tansiyon sürekli düşüktür. Eğer bu dö­nem atlatılırsa hasta iyileşmeye başlar. Hasta 2-3 aylık bir dönemin sonunda iyi­leşir. Yaşlılarda ölüm oranı daha yük­sektir. Hastalığın kuluçka süresi 10-14 gün arasındadır.

Tedavisi. Başlıca tedavi yöntemi antibi­yotiklerdir. Hastanın yüksek kalorili ve vitaminli sıvı besinlerle beslenmesi gere­kir. Bunların dışında hastadaki gelişme­lere göre değişen tedaviler uygulanır. Aslında hastalığın birincil tedavisi bitler­le yapılacak savaştır. Temizlik kurallan-na uyarak bitlenmekten kaçınmak, hasta­lığın bulaşmasına karşı alınacak en önemli önlemdir.

Önceki MakaleTifo Hastalığı Nedir? Nedenleri Belirtileri Tedavisi
Sonraki MakaleTiroit Bezi Nedir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz