Tüm Canlılarda Hücreler Aynı Yapı Ve Özellikte Midir? Neden. Hücreler canlılar arası farklılık gösterir mi?
Çevremize baktığımızda pek çok canlı görmekteyiz. Etrafımızda dolaşan kedi, köpek evimizde beslediğimiz muhabbet kuşu canlılara örnek olarak verilebilir. Bunların yanında her sabah suladığımız çiçekler de bir canlıdır. Peki canlıların hepsinde aynı hücre mi bulunur? Hangi canlılarda nasıl hücreler vardır? Canlılardaki hücre yapısını inceleyeceğiz bu yazıda.
Tüm canlılarda hücreler aynı değildir, bitki hücresi ve hayvan hücresi olarak hücre yapılarını incelediğimizde bu hücreler arasında birtakım farklılıklar bulunur, hem yapı hemde özelliklerinde büyük farklılıklar vardır şimdi bu iki farklı yapıda olan hücreleri karşılaştıralım.
Canlıların canlı olmasını sağlayan şey hücredir. Organeller bir araya gelerek hücreleri oluşturur, organeller ise atomdan meydana gelir. Hücreleri oluşturan organellerin işleyiş biçimleri canlılığı meydana getirir. Hücrelerin hepsi bir araya geldiğinde ortaya çıkan şey dokudur, dokular ise organları meydana getiri organlar ise sistemi sistem de organizamayı ortaya çıkarır. Böylece sistem tamamlanmış olur ve çalışmaya başlar.
Sonuç olarak hücre her canlı için aynı özellikte değildir. Canlı ve tür değiştiği zaman hücre yapısı da değişkenlik gösterir. Yani bitki hücreleri ile hayvan hücresi farklıdır. Bitki ve hayvan hücresi arasındaki farklılıkları aşağıdaki görsel üzerinden ve karşılaştırmadan inceleyebilirsiniz.
- Bakınız > Bitki ve Hayvan Hücresi karşılaştırma
Bitki Hücresi
Köşeli bir yapıya sahiptir.
Hücre duvarı vardır.
Kofulları büyük ve az sayıdadır.
Kloroplast vardır.
Hayvan hücresi
Yuvarlak bir şekli vardır.
Hücre duvarı yoktur.
Kofulları küçük ve çok sayıdadır
Kloroplast yoktur.