Dağlarla ilgili olarak tüm bölgelerin dağları ve isimleri ile ilgili sitede yazılara yer verdik değerli okurlar, şimdi de ülkemizde bulunan dağların ülke ekonomisine ne gibi etkileri olduğu konusunda bilgiler paylaşacağız.
Dağların ülke ekonomisine etkisi
-Dağlarımız kıyıya paralel uzandıkları için deniz etkisini, iç bölgelerden uzak tutmaktadır, bu da iç bölgelerde karasal bir iklim oluşmasına sebep olmuştur.
-Kuzey Anadolu’da bulunan halk, dağların çok fazla yer kaplamasından dolayı tarım alanlarının az olmasıyla, geçim kaynağı olarak denizlere yönelmiştir.
-Kuzey Anadolu bölgesindeki dağların kuzey yamaçları çok fazla yağış almaktadır, bunun bir sonucu olarak da bölge halkı burada ekonomik değer açısından oldukça değerli endüstri bitkiler yetiştirmektedir.
-Kuzey anadolu dağlarında ülkemizin en verimli ormanları yer almaktadır.
-Kuzey Anadolu dağlarına çok fazla yağış düşer bunun sonucu olarak da toprak yapısında yer alan materyaller ile ilgili heyelan oluşur, heyelan sonucu her yıl çok sayıda can ve mal kaybı yaşanır.
-Güney anadolu dağları da kıyıya paraleldir, burada bulunan akdeniz iklimininin iç bölgelere girmesine engel olur.
-Toros dağlarının fazla yer kaplaması sonucu tarım alanı az olmuştur, bunun sonucu olarak da halkın geçim sıkıntısı çekmesine sebep olmuştur.
-Toros dağlarının akdenize bakan kıyılarında çok yağış aldığı için verimli ormanlar yer alır.
-Kuzey ve Güney Anadolu dağlarının kıyıya paralel uzanmasından dolayı, iç bölgelere geçişler engellenmiştir, bu durumdan dolayı ulaşım bazı noktalardan sağlanmaktadır, bunun sonucu olarak ülke ekonomisine ve kıyı bölgelerdeki kentlerin gelişmesi için olumsuz etkilemiştir.
-Batı Anadolu dağları ise Doğu-Batı yönünde uzandığından Akdeniz ikliminin iç taraflara doğru girmesine sebep olmuştur, bu da tarımı olumlu etkilemiştir.
-Doğu Anadolu Bölgesinde dağlar çok yer kaplar ve yüksektir bunun sonucunda, tarım alanları çok azdır. Yüksek olduğu için soğuktur, tarım ürünleri de yetişmemektedir.
-Yüksek olan dağlar kış turizmi için uygun yerlerdir. Uludağ, Erciyes, Aladağlar, Palandöken Dağları.
-Dağlar üzerinde yada yamaçlardaki yaylalarda hayvancılık yaygındır.
-Yeraltı kaynakları dağlardan çıkar.