Türkiyede Hayvancılık
Evcil hayvanların üretilmesi ve yetiştirilmesi işine hayvancılık denir. Yurdu-muzun önemli bir geçim kaynağını da hayvancılık oluşturur.
Yurdumuzun büyük bir bölümünde dağlar ve platolar yer alır. Buralar ekim ve dikim yapmaya uygun değildir. Otlakların bol olması nedeniyle buralarda daha çok hayvancılık yapılır. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde sığır, koyun, keçi gibi hayvanlar yetiştirilir.
Yurdumuz, sığır yetiştiriciliğinde Avrupa birincisidir.
Yurdumuzun iç bölgelerinde daha çok koyun ve keçi beslenir. Türkiye, koyun yetiştirmede önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır. Ankara’nın tiftik keçisi ünlüdür.
Hayvanlarımızın etinden, sütünden, yapağısından, derisinden yararlanırız. Hayvan ürünleri, beslenmemizin temel gıda maddeleridir. Sanayimizin önemli bir kolu, hayvan ürünlerini işlemeye dayalıdır.
Daha çok büyük kentlerimizin yakın-larında modern tavuk çiftlikleri bulunur. Kent nüfusunun yumurta ve et ihtiyacı buralardan karşılanır.
Yurdumuzun iklimi ve doğal bitki örtüsü ancılık yapmaya çok elverişlidir. Hemen her bölgemizde ancılık yapılmaktadır.
Arılardan elde edilen bal, sağlıklı ya¬şamın ve dengeli beslenmenin temel gıda maddelerinden biridir.
At bazı bölgelerimizde taşımacılıkta kullanılmaktadır. Attan binek hayvanı olarak da yararlanılmaktadır.At yetiştirilen çifliklere hara adı verilir.
Yurdumuzun engebeli yerlerinde katır beslenir, taşıma işlerinde katırın gücünden yararlanılır.
Bursa dolaylarında ipek böceği yetiştirilir, bazı giysiler ipekten yapılır ipekle süslenir.
Yurdumuzda en az deve beslenir, deve göçebe yaşam sürdüren ailelerin binek ve taşıma aracıdır. Ege bölgesinde yapılan deve güreşlerine turistler ilgi duymaktadır.