Türkiyede İklim Tipleri Hakkında Bilgi, Kısaca Konu Özeti

1
207

Türkiyede İklim Tipleri Hakkında Bilgi, Kısaca Konu Özeti, ödev araştırması, ansiklopedik bilgi, Türkiyede hangi iklim tipleri görülür,

Türkiyede Görülen İklim Tipleri

Türkiye genel olarak Akdeniz iklim Bölgesinde https://www.kisaozet.net/ yeralır. Akdeniz ikliminin bazı özellikleri hemen hemen butun Türkiye de gorulur.

Ana hatlarıyla;

Karadeniz İklimi, Akdeniz İklimi, Karasal İklim ile bunların alt tipleri olmak üzere 11 tip ayrılabilir.

Türkiye’nin en yağışlı ve yağış rejimi en düzenli iklim tipidir. Kıyılarda yıllık sıcaklık farkı azdır. (Ortalama sıcaklık Rize’de Ocak 6,7 °C, Temmuz 22,6 °C)

Karadeniz İklimi

Türkiye’nin en yağışlı ve yağış rejimi en düzenli iklim tipidir. Kıyılarda yıllık sıcaklık farkı azdır. (Ortalama sıcaklık Rize’de Ocak 6,7 °C, Temmuz 22,6 °C)

İç kısımlara doğru sıcaklık azalır, kar yağışları artar. Yağış miktarları en fazla Doğu Karadeniz kıyılarında (Rize: 2420 mm) dir. Batı Karadeniz kıyılarında yağışlar kısmen azalmıştır. (Zonguldak 1256 mm) Karadeniz kıyılarında en az yağış alan bölümü Orta Karadeniz kıyılarıdır. (Samsun 719 mm) Yağışlar bütün mevsimlere dağılmıştır. En yağışlı mevsim sonbahardır. Bu iklim tipi ana hatlarıyla ortak kuşak okyanus iklimine benzer.

Akdeniz İklimi

Akdeniz, Ege, Marmara kıyılarında görülür. Yazlar çok sıcak (Antalya 28,2 °C), kışlar ılık (Antalya 10,1 °C)tır.

Yağışlar 900 – 1000 mm https://www.kisaozet.net/  civarındadır. (Antalya 1068 mm) Yağışların yarıdan çoğu (Antalya’da % 66) kış mevsiminde düşer. Yazlar çok kuraktır. (Antalya’da % 1,5) Ege kıyılarında dağların uzanış yönü https://www.kisaozet.net/ yüzünden Akdeniz iklimi görülen yerler genişler, yağışlar azalır. (İzmir 700 mm) Enlem etkisiyle sıcaklık azalır.

Marmara bölgesinde ise Karadeniz kıyılarına yakın yerlerde Karadeniz iklimi, Ege denizine yakın yerlerde Akdeniz iklimi etkilidir. Ortalama sıcaklık azalmış, yaz kuraklığı hafiflemiştir.

 

Karasal İklim

İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde görülür. Yazlar sıcak, kışlar çok soğuk ve uzundur. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları fazladır. İç Anadolu Bölgesinde yağışlar çok azdır, doğuya gidildikçe sıcaklık azalırken yağışlar artar. (Konya 340 mm, Sivas 413 mm) İlk baharda konveksiyon hareketleri, kışın Akdeniz’deki basınç sistemleri etkili olur. Bu yüzden en yağışlı mevsimler ilkbahar ve kış mevsimleridir. Kışları kar yağışlıdır.

Doğu Anadolu Bölgesinde sıcaklıkları azalır, yağışlar artar. (Kars 528 mm). Yağışların çoğu yaz mevsiminde görülür. Kışlar çok soğuk uzun ve kar yağışlıdır. Kış yağış oranı termik yüksek basınç etkisiyle düşüktür. Ancak karın yerde kalma süresi çok uzunudur.

Doğu Anadolu Bölgesinin çukurda kalan yerlerinde sıcaklık, yağış miktarı ve yağış rejimi özellikleri İç Anadolu iklimininkine benzer.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Akdeniz bölgesine yakın https://www.kisaozet.net/ yerlerinde Akdeniz iklimi etkilidir.

Güneydoğu Toroslar yağışlı olur. Güneye gidildikçe yağışlar azalır. Yağış miktarı daha az olmakla birlikte yağış rejimi Akdeniz yağış rejimine benzer. Yaz sıcaklığı ve buharlaşmanın en yüksek olduğu yerler buralardır. Bu yüzden kuraklığın en şiddetli olduğu bölgedir.

Ergene bölümünde ve Marmara Bölgesinin güneydoğusunda, Göller Yöresi ile Ege Bölgesinin iç kısımlarında Akdeniz İklimi ile Karasal iklim arasında geçiş özelliği gösteren iklimler görülür.

Önceki MakaleTürkiyede İklim Elemanları, Nemlilik ve Yağış Hakkında Bilgi
Sonraki MakaleTürkiyede Bitki Örtüsü Hakkında Bilgi, Konu Anlatımı, Kısaca

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz