Uçağın Aerodinamik Yapısı Nasıldır?

0
566
uçaklarda aerodinamik yapı
uçaklarda aerodinamik yapı

Uçağın Aerodinamik Yapısı Nasıldır, Uçaklar nasıl uçar, havacılıkta aerodinamik hakkında bilgi,

Uçağın Aerodinamik Yapısı 

Aerodinamiğin en ilginç konusu şüphesiz dengeli hava araçlarını, yani uçakları da kapsayan uçabilir cisimlerdir. Uçakların kanatları, yani havanın direncinden yararlanarak uçağı havada tutan bölümleri vardır. Böylece meydana gelen denge katı bir cisme çarpan havanın oluşturduğu basınç farklarının, hava kitleleri içinde değişmez bir hızla, yani ses hızıyla, yayılmasının bir sonucudur. Eğer sözkonusu hava kitlesini çeşitli bölümlere ayrılmış olarak ele alır ve bu bölümlerin hareket eden cismin arkasında birleşmek için değişik uzunlukta yol almalarının gerektiğini varsayarsak, bu yolların çeşitli hızlarla olmadığını anlarız.

uçaklarda aerodinamik yapı
uçaklarda aerodinamik yapı

Yolun uzamasına karşılık hız da artacaktır. Yani hava kitlesi daha az yoğunlaşacaktır. uçak kanatlarının profili bakışımsızdır. Bunun nedeni üst tarafta daha az bir yoğunlaşma ve dolayısıyla daha az basınç sağlamaktadır. Buna karşılık kanadın alt yüzeyinde daha yoğun bir hava ve daha kuvvetli bir basınç elde edilir. Böylece iki etkinin birleşmesi sonucu uçak yukarıya doğru itilir. Taşınacak ağırlık ve çeşitli uçak tiplerinde ulaşılmak istenen hızla kanatların şekli, profili, boyutları ve duruşu gibi konularda bazıları çok karmaşık olan çeşitli sorunlar ortaya çıkartmaktadır. Ses hızına erişmek ya da bu hızı aşmak istenildiğinde ortaya daha da zor sorunlar çıkmaktadır.

Ses hızı, havada yol alan uçağın atmosferde meydana getirdiği dalgalanmaların yol alma hızıdır. İşte ses hızına ulaşan ya da bu hızı geçen bir uçak kendi hareketinin sonuçlarıyla yol almakta, hatta onların önüne geçmektedir. Kanatlarla ve çatıya gereken şekiller verilmek suretiyle bir uçağın ses hızında da rahatça havada yol alması sağlanmaktadır. Sesin havadaki hızı aerodinamik için çok önemli bir ölçüdür.

Aerodinamik bilimi, ölçmek istediği bir hızla sesin hızı arasındaki oranı daima göz önünde bulundurur. Bu oran XIX. yüzyılın sonuyla XX. yüzyılın başında aerodinamik konusunda Avusturyalı fizik bilgini Ernst Mach’ın adıyla anılarak bu oran “mach sayısı” diye adlandırılır. Ölçülen hız, sesin hızına eşit olursa mach sayısı bir olur.

Önceki MakaleAerodinamik Nedir?
Sonraki MakaleAfrika Hakkında Genel Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz