Ülkemizde büyükbaş hayvancılık nerede yapılır

0
866
Ülkemizde büyükbaş hayvancılık nerelerde yapılır

Ülkemizde büyükbaş hayvancılık nerede yapılır, büyükbaş hayvancılık hangi bölgelerde yapılır?

Ülkemizde büyükbaş hayvancılık nerelerde yapılır

Büyükbaş hayvancılık ülkemizde en çok bitki örtüsünün bol olduğu, nemli ve yağışlı yerler ile yüksek yaylalarda yapılabilir.

Büyükbaş hayvancılığın yapılabilmesi için uzun yeşermiş otların olması gerekir, uzun yeşermiş otlar ülkemizde daha çok yağışların bol olduğu yerlerde görülür.

En çok Doğu Karadeniz ve Erzurum-Kars platosu çevresinde yapıldığını görebiliriz.

Doğu Karadeniz’de büyükbaş hayvancılığın yapılmasının temel sebebi, bu bölgede oldukça fazla yağış almasıdır. Doğu Karadeniz’de yağışın fazla olması yeşermiş uzun otların olmasını olanaklı kılmaktadır.

Bu durum da büyükbaş hayvancılık yapılmasını kolaylaştırmıştır.

Bunun dışında Erzurum-Kars platosu da yaz aylarında çok fazla yağış aldığı için yaz yağışları ile birlikte yeşeren uzun otlaklar yaylaları ortaya çıkarır bu da büyükbaş hayvancılık için uygun bir bölge oluşmasına sebep olur.

Ülkemizde en fazla büyükbaş hayvancılık Erzurum-Kars bölgesinde yapılır. İkinci sırada da Doğu Karadeniz yer alır. İki bölgenin ortak özelliği geniş yayla, mera ve otlaklara sahip olmasıdır.

Büyükbaş hayvancılığın en önemli türleri; sığır, manda ve deve bulunur.

Yağışın fazla olduğu bölgelerde büyükbaş hayvancılık yapılırken, yağışın az olduğu bölgelerde ise daha çok iç kesimlerde küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

 

Önceki MakaleMilliyetçilik ilkesi doğrultusunda yapılan yenilikler
Sonraki MakaleÜlkemizde küçükbaş hayvancılık nerede yapılır

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz