Volkanizma nedir kısaca bilgi

0
420

Volkanizma nedir kısaca bilgi, volkanizma hakkında bilgi.

Yer altındaki magma tabakasının yeryüzüne çıkmış haline volkanizma adı verilir. Magma tabakasının yerkabuğunu geçerek yeryüzüne çıkması ve büyük patlamalar yaratması geçmişte farklı bölgelerde canlıların üstüne lavların gelmesiyle, canlılar taşa dönüşmüştür.

Volkanizma, Dünya’da aktif volkanik faaliyetlerin yaşandığı ülkelerde, yeryüzüne kadar ulaşan lav (magmanın yeryüzüne çıkmış hali), volkan külü, volkanizma sırasında dışarı fırlatılan katı ve sıvı maddeler, tehlikeler yaratmakta, volkanizma çevresinde büyük yangınlara neden olmaktadır.

Yakın tarihimizde birçok volkan patlaması olmuştur. Günümüzde de aktif volkanalr vardır. Endonezya’daki Krakatua Volkanı, Hawaş’deki Kilauea Volkanı’nın çevreye verdiği zararlar zihinlerden hala silinmemiştir.

volkan patlaması
volkan patlaması

Vezüv Dağı’nın eteklerindeki Pompei, Roma imparatorluğu’nun en büyük şehirlerinden biriydi. MS 79 yılında, çoktandır sakinleşmiş olduğuna inanılan Vezüv volkanı birdenbire ateş püskürmeye başladı ve 24 saat içinde bütün Pompei şehri ve halkı yanarak yok oldu. Şehrin 20.000’i bulan nüfusundan kaçıp kurtulan kimseler, kendilerince en değerli saydıkları şeyleri de beraberinde götürmüşlerdir.

Volkanların en önemli özelliği, umulmadık bir zamanda harekete geçmesidir. Bugün için volkanların püskürmelerini önlemek mümkün değildir. Ancak gerekli tedbirler alınarak yerleşim yerlerinin boşaltılması gibi zararlar en aza indirilebilir.

Volkan sonrası taşlaşmış canlı kalıntıları - İtalya
Volkan sonrası taşlaşmış canlı kalıntıları – İtalya
Önceki MakaleDeprem sırasında neler yapılmalıdır?
Sonraki MakaleSel ve Taşkınlar neden yaz ve ilkbahar mevsiminde görülür

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz