Yeraltı Suları ve Kaynakları Hakkında Bilgi

0
217

Yeraltı Suları ve Kaynakları Hakkında Bilgi, kısaca konu özeti, ödev araştırması, ansiklopedik bilgi,

YERALTI SULARI ve KAYNAKLAR

 

Yağmurlar ile kar ve buzulların erimesi sonucunda yeraltına sızan sular buradaki geçimsiz tabaka üzerinde birikerek bir su kütlesi oluştururlar buna yer altı suları denir.

 

Yüzeyi oluşturan malzemeler ne kadar fazla gözenekli ve çatlaklı ise sızma o kadar kolay ve çok olur.

 

Yeraltı sularının yüzeye çıktığı yerlere ise kaynak denir.

Kaynaklar oluştukları yerlere göre adlandırılır.

1- Yamaç Kaynakları

Yüzeyden sızan sular geçirimsiz tabaka üzerinde birikirler.,Geçirimsiz tabakanın bir yamaçta kesintiye uğraması sonucunda biriken sular yüzeye çıkarlar. Bu tip kaynaklara yamaç kaynakları denir, genellikle ilkbahar aylarında yamaçlarda oluşan kaynaklar bu şekildedir.

2-Karstik Kaynaklar

Karstik arazilerde yeraltına sızan sular buralardaki erimeler sonucunda oluşan boşluklarda birikirler. Bunların bir çatlaktan yüzeye çıktığı yerlere karstik kaynak veya voklüz denir.

Ülkemizde en çok batı toroslarda yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Eriyebilen taşlardan meydana gelmiş arazilerde görüldüğü için suları oldukça kireçlidir.

3- Fay Kaynağı

Kırılma sonucunda tabakaların uzanışı bozulduğu için geçirimsiz tabakada biriken sular kırık olan yerden yüzeye çıkarlar. Bu tür kaynaklara fay kaynağı denir.

Batı Anadolu’da oldukça yaygındır.

4- Artezyen Kaynak

 

Genellikle çanak görünümlü arazi yapısına sahip olan yerler de geçirimsiz tabakalar üzerinde biriken suların doğal olarak veya kuyu açmak, sondaj yapmak suretiyle yüzeye çıkan sulara artezyen kaynak denir.

İç Anadolu’da oldukça yaygındır.

5. Gayzer:

Volkanik arazilerde magmadan sızan gazların basıncı ile yeraltı sularını aralıklı fakat şiddetli bir şekilde yeryüzüne çıkaran kaynaklardır. Ülkemizde bu şekilde bir kaynak yoktur. Meksika, Japonya, A.B.D. ve İzlanda da bu tür kaynaklar bulunmaktadır.

Yerin derinliklerinden gelen suların çıktığı yerlere “sıcak su” kaynakları denir, ülkemizdeki bu tip kay-nakların çoğunluğu kaplıca şeklinde kullanılmaktadır. Enerji üretiminde kullanılması yaygın değildir.

İçerisinde eriyik halde mineral madde taşıyan kaynaklara da “maden suyu” kaynakları denir.

Örneğin; Afyon, Gönen, Kızılcahamam gibi.

Önceki MakaleAkarsu Biriktirme Şekilleri Nelerdir ?
Sonraki MakaleKarstik Şekiller Hakkında Bilgi, Türkiye’de Karstik Şekiller

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz