Yerleşme Hakkında Bilgi, Yerleşme Çeşitleri Nelerdir ?

0
182

Yerleşme Hakkında Bilgi, Yerleşme Çeşitleri Nelerdir ?, kırsal yerleşme, kentsel yerleşme, dağınık yerleşme,şehir yerleşmesi

YERLEŞME

İnsan yerleşik hayat geçmesi tarım yapmaya başlamasıyla (Cilalı Taş Devri) birlikte olmuştur.

Yeryüzünde yerleşmeyi sınırlayan faktörler;

1. Denizler

2. Çöller (Kuraklık yüzünden)

3. Kutuplar (Sıcaklığın yetersiz olması)

4. Yüksek dağlar (Engebelilik ve sıcaklığın azalması) dır.

Kırsal Yerleşme:

Nüfusun 10 binden az olduğu yerleşmelerdir. Nüfusun 2 binden azı jğu yerleşmelere köy, 2 bin -10 bin arasında olduğu yerleşmelere kasaba denir. Kırsal yerleşmelerde geçim daha çok tarım, hayvancılık ormancılık gibi etkinliklere dayanır. Köyler ve kasabalar sürekli yerleşmelerdir. Mezra, yayla, kom gibi köyden daha küçük, yılın belli döneminde yerleşilen daha çok hayvancılık yapılan (bazen .ctrım) yerleşmelere geçici yerleşmeler denir. Köylerde yerleşmeler toplu ve dağınık yerleşmeler olmak üzere 2 ye ayrılır.

Dağınık Yerleşmeler:

Evlerin birbirine 50 metreden daha uzak olduğu yerleşmelerdir. Doğu Karadeniz kıyılarında yaygındır. Dağınık yerleşmelerin ortaya çıkmasında; – Su kaynaklarının bol olması, – Arazinin engebeli olması ve tarım alanlarının yamaçlarda küçük parçalar halinde olması, – Ulaşım güçlüğü ve – Tarım koşullan (Bahçe tarımı yıl boyunca çalışma gerektirir) rol oynamıştır.

Toplu Yerleşme:

Evlerin birbirine 50 metreden daha ya! olduğu yerleşmelerdir. İç bölgelerde yaygındır. – Arazinin düz olması – Su kaynaklarının azlığı – Ulaşım kolaylığı ve – Tarım koşulları (tarla tarımı) toplum yerleşmelere yol açmıştır. Kırsal yerleşmelerde konut yapımında daha çok yakın çevreden elde edilen malzeme kullanılmaktadır. Ormanlık bölgelerde ağaç (Karadeniz Bölgesi) kullanılırken, kurak bölgelerde kerpiç (İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri) daha çok tercih edilir, yağışın fazla olduğu bölgelerde, topraktan yapılan kerpiç dayanıklı olmadığından evlerin yapımında daha çok taş kullanılır. (Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleri)

Şehir Yerleşmeleri:

Nüfusun 10 binden fazla olduğu yerleşmelerdir. (İl ve ilçe merkezleri nüfusu daha az da olsa şehir kabul edilmektedir.) Şehir yerleşmelerinde endüstri, ticaret, hizmetler sektörü gelişmiş, iş bölümü gelişmiştir. Türkiye’de son yıllarda nüfusun yarıdan fazlası şehirlerde yaşamaktadır. Kırsal kesimde doğal nüfus artış hızının yüksek olması, geçim sıkıntısı, sosyal – kültürel etkenler köyden kente göçü hızlandırmıştır. Şehirleşme gelişmiş ülkeler için olağan bir durumdur. Ancak şehirleşmenin çık hızlı olması bazı sorunlar doğurur. Bu sorunların başlıcaları aşağıdaki gibi sıralanabilir; 1. Gece kond^.aşma 2. Yeşil alanların ve tarım alanlarının azalması 3. Çevre kirliliği 4. Altyapı ve hizmetlerin yetersizliği 5. İşsizlik, ekonomik sıkıntılar.

Önceki MakaleTürkiyede Kır ve Kent Nüfusu Hakkında Bilgi
Sonraki MakaleFotoğraf Stüdyosu (Fotoğrafçı Dükkanı) Açmak için Neler Gerekiyor ?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz