Yerli Malı Haftası Şiirleri, Yazıları, Kompozisyonu 12-18 Aralık

4
417

Yerli malı haftası şiirleri, örnek yazıları, hakkında bilgi, kompozisyonu 12-18 Aralık
Yerli malı haftası 2012 yılında 12-18 Aralık tarihleri arasında Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası yani en bilindik ismi Yerli Malı haftası olarak kutlanacak değerli okurlar.

Yerli Malı haftası 12 aralık 2012 tarihi ile 18 aralık 2012 tarihileri arasında kutlanacak bu yazıda yerli malı haftası ile ilgili şiirleri, kompozisyon örneklerini ve, yerli malı haftasıyla ilgili yazıları bulabilirsiniz.

Yerli Malı Haftası Şiirleri

Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı

Seni özledik durduk.
Günün gelecek diye,
Yolunu gözlüyorduk.

Süsleyelim masamızı
Kutlayalım haftamızı.

Yurdumuzda neler yok,
Ne yetişmez, ne bitmez?
Eğer görmek istersen
Yurdu biraz dolaş gez.

Süsleyelim masamızı
Kutlayalım haftamızı.

Yerli Malı Kullanalım

Çocuklar size çağrım var
Yerli malı kullanalım
Kullanalım, edelim kâr
Yerli malı kullanalım.

Daha güçlü olmak için
Daha özgür kalmak için
Mutluluğu bulmak için
Yerli malı kullanalım.

Her ürün bizim olmalı
Arayıp onu bulmalı
Paramız yurtta kalmalı
Yerli malı kullanalım.

O, okuldur, evimizdir
O, bizim ödevimizdir
Yurttaşlık görevimizdir
Yerli malı kullanalım.

Cemal Gören

Yerli Malı ve Tutum

Arpa, buğday isteyen,
Tarlaya tohum eker,
Gelecek kaygısını
Akıllı olan çeker.

Ben ibretle bakarım
Arıya, karıncaya
Paramın bir kısmını
Atarım kumbaraya.

Yurduma hizmet için
Her zaman tutumluyum
Yerli malı giyerim,
Ben bir Türk çocuğuyum.

Mustafa YILMAZKAYA

Yerli Malı Haftası Kompozisyonu

İnsanların parasını, malını eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve kullanmasına tutumlu olmak denir. Tutumluluk hiçbir zaman cimrilik demek değildir.

Tutumlu insan eşyasını, malını düzenli ve temiz kullanır.
Zamanını boşuna harcamaz. Kendisine ve çevresine yararlı işlerle geçirir gününü. Böylece kötü alışkanlıklardan da kurtulur. Mutlu ve güvenli olur.
Yalnızca kendimize ait olanı değil, elektriği, suyu, yiyecekleri, okulda kullanılan eşyaları, bize ait olmayan eşyaları kendimizinmiş gibi özenle korumalıyız. Topluma ve arkadaşlarımıza ait olan eşyalara zarar vermemeliyiz.
Tutum ve yatırım, ülkeler için de önemli bir konudur. Çünkü devletler de gelirleriyle giderlerini dengelemek zorundadır. Bir devlet eğer gelir ve giderlerini iyi ayarlarsa; gelir kaynaklarını iyi yatırımlarda kullanırsa kalkınır, zenginleşir ve hiçbir devlete bağımlı kalmaz.

Yurdumuz cumhuriyet döneminde yeni savaştan çıkmış bir ülke idi. Yurdumuzun her köşesi çok büyük zararlar görmüştü. Ellerinde bir şeyleri kalmayan halk yoksulluk içerisinde kıvranıyordu. Atatürk bu duruma çok üzülüyor ve bu durumdaki halka bir şeyler vermek istiyordu.
Atatürk 1923 yılında İzmir İktisat Kongresini topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde T.B.M.M.’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.

12 Aralığı kapsayan hafta “Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyet döneminde temelleri atılan kendi kendine yeter bir toplum olmadaki ilk adım bugün de devam etmektedir.
Tutum ve yatırım alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır. Ders araçlarını, giysilerini, harçlığını tutumlu kullanan çocuk bu güzel alışkanlığı büyüyünce de devam ettirir. Küçükken boşa akan su musluğu, gereksiz yanan lambayı kapatan çocuk bu güzel alışkanlığı büyüyünce de devam ettirir. Okul çağlarında zamanı iyi değerlendirme alışkanlığı kazanan insan bu huyundan vazgeçmez. O nedenle çocukları küçük yaşlarda tutumlu olmaya özendirmeliyiz.
Tasarruf yapmak, milli kaynakların işletilmesi, yerli fabrikalar kurulması, paranın dış ülkelere gitmesini önlemek, temel tüketim maddelerini öz kaynaklardan karşılamak, ekonomimizi geliştirmek bu haftanın belli başlı amaçları içindedir.

Okullarımızda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır. Yerli mallarımız tanıtılmaya çalışılır.

Yerli Malı Haftası ile İlgili Yazı

Öğrencilerimizi tutumlu davranmaya ve Türk mallarını kullanmaya alıştırıp milli kalkınmamıza katkıda bulunmalarını sağlamak; bireylerin ve toplumun refahını, mutluluğunu artırıcı alanlarda en etkili, en verimli yatırım yapma bilincini ve gücünü kazandırmak amacıyla her okulda Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası (Yerli Malı Haftası) düzenlenir.

Bu maksatla okullar dövizlerle donatılır; sergiler açılır; konuşma, şiir, yazı, müzik, fotoğraf, film ve benzeri etkinliklerle haftanın anlamı ve önemi kavratılır.

Tutumlu olmak, parayı, eşyaları, zamanı en yararlı biçimde kullanmaktır. Öğrenciler, harçlıklarının bir kısmını kumbaralarında biriktirebilirler. Bazıları gelirleriyle tarla ve bahçelerini çoğaltırlar, daha çok ürün alırlar. Tüccarlar ve sanayiciler iş yerlerini genişletirler.

Kazanılan paranın bir kısmıyla kalkınma tahvili ve hisse senetleri alınabilir ya da bir bölümü bankaya yatırılabilir. Biriktirilen paralarla barajlar, yollar, yeni fabrikalar açılır; tarım ve hayvancılık geliştirilir.Böylece daha çok ürün ve mal üretiriz. Bunların bir bölümünü dış ülkelere satar, döviz sağlarız.

Giysilerimizi, ders araç ve gereçlerimizi, yiyeceklerimizi çarçur etmek zararlıdır. Ekmekleri artırıp atmak, hem günah hem de zarardır. Tüketebileceğimiz kadar ekmek hazırlamalıyız. Tutumlu olmanın, dışarıya çok şey satmanın bir yolu da temiz ve sağlam, kaliteli mal üretmektir. Bunu başaramazsak her şeyi yabancılardan almak zorunda kalırız. Bunun sonunda paramız dışarıya gider, kalkmamayız. Savaş tehlikesinde bu malları bulamayız, çok sıkıntı çekeriz, ülkemizi savunamıyız.

Önceki Makaleİş Bankası Karşılıklı Çek Teminatı Nasıl Yapılır ?
Sonraki MakaleDizi Oyuncusu Başvurusu, Cast Ajansa Başvuru Yap

4 Yorum Yapıldı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz