Yıldırım Beyazıt Dönemi (1389 – 1402) Konu Özeti, Önemli Olayları

3
529

Yıldırım Beyazıt Dönemi (1389 – 1402) Konu Özeti, Önemli Olayları, hakkında kısa ansiklope bilgi,

Yıldırım Beyazıt Dönemi (1389 – 1402):

a. Avrupa’daki Gelişmeler:

* İstanbul birkaç kez kuşatılmış, boğazın kontrolü için Anadolu hisarı (Güzelcehisar) inşa edilmiştir. Ancak Anadolu beyliklerinin saldırıları, Bizans’ın Avrupa’dan yardım istemesi ve son olarak da Timur tehlikesinden dolayı bu kuşatmalar kaldırılmıştır. Yapılan bir anlaşma ile Bizans, adeta Osmanlılara bağlı hale gelmiştir (1401).
* Bizans’ın yardım istemesi üzerine saldırıya geçen Haçlı kuvvetlerinin Niğbolu Savaşı’nda (1396) mağlup edilmesiyle Bulgaristan bütünüyle fethedilmiştir.

b. Anadolu’daki Gelişmeler:
* Osmanlıların I. Kosova Savaşı’nda haçlılarla mücadele etmelerini ve bu savaşta I. Murat’ın şehit düşmesini fırsat bilerek Osmanlılara karşı saldırıya geçen Türkmen beyliklerinin üzerine yürüyen Yıldırım Beyazıt bunlara karşı üstünlük sağlamıştır. Germiyan, Aydın, Saruhan, Menteşe, Hamit ve Candaroğullarına son vermiş, Karamanoğulları mağlup edilerek Konya ve Karaman yöreleri alınmıştır.
* Eretna ve Kadı Burhanettin Devleti’ne son verilmesiyle Orta Fırat’a kadar uzanan bölgede Anadolu Türk siyasi birliği sağlanmıştır.

 

Önceki Makale1. Murat Dönemi Hakkında Bilgi, Önemli Olayları, Konu Özeti
Sonraki MakaleAnkara Savaşı (1402) Nedenleri, Sonuçları Hakkında Bilgi

3 Yorum Yapıldı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Please enter your comment!
Please enter your name here