“Zararın neresinden dönersen kardır” Atasözü Anlamı, kompozisyon örneği, atasözünde ne anlatılmak istenmiştir, “Hatanın neresinden dönsen kardır” şeklinde de bilinmektedir aslında anlam olarak ikisi de aynı kapıya çıkmaktadır.
‘Hatanın neresinden dönersen kardır’
Tartışıla bilirliği oldukça yüksek bir atasözü.. Evet, bazı hatalarımız vardır ki, daha fazla bize zarar vermeden fark edip tekrarlamamak karlı bir dönüş olabilir bizim için ama önemli olan bir atasözüne sığınmaktan fazlasını yapabilmektir. Bizi biz yapmaktan çıkaran davranış ve düşünceleri ve bizi sürekli hatalı yollara sürükleyen her durumdan ve kişilerden uzak durmamız gerekir. Çünkü bazı hatalar vardır ki dönüşünüz de bırakın kar sağlamayı, ne o anlara ait bir iz ne de insan bulabilirsiniz yanınızda..
Düşünün ki yapma istediğiniz bir meslek var ve siz bazı karşı çıkamadığınız sebeplerden ötürü olmak istediğiniz meslekten çok ayrı bir meslek seçtiniz. Aradan çok zamanlar geçti, belki yaşınızı aldınız ve bir an döndüğünüzde fark ettiniz ki olmak istemediğiniz bir noktadasınız. Hadi şimdi ‘ben döneyim yine de kârdır’ deyin. Ne zamanınız el verebilir ne yaşınız ne de sabrınız değil mi?
Kısaca atasözünden çıkarılması gereken kar kelimesi değil sadece; hatalarımızı zamanında fark etmeliyiz, aynı hataları tekrarlamamalıyız. Çünkü hatalarla geçirilen zamanlar bir daha asla geri gelmeyecek ve aklımızda kâr kelimesinden çok ‘Keşke’ kelimesinin yankılandığını duyacağız.
Yazar : Yeşim Kütük